Læsetid: 9 min.Opdateret: 18. november 2024
Om solceller 2024
Indhold
- Om solceller 2024
- Jydsk Tagteknik solcelletjek
- EasyGreen
- Billige solceller til hus
- Solceller med batteri pris
- Solcelleanlæg med batteri bedst i test
- Hvad sker der med overskudsstrøm fra mit solcelleanlæg?
- Hvor mange solceller skal jeg bruge?
- Solcellebatteri når du har elbil
- Solceller økonomi
- Billig strøm fra solcelleanlæg
- Modtag et tilbud på et solcelleanlæg hos EasyGreen
- Solceller fakta
- FAQ – Spørgsmål og svar om solceller
Solceller er de seneste år blevet særdeles populære og anerkendt som en god investering i vedvarende energi for private forbrugere samt virksomheder. Solceller fungerer på den måde, at de opfanger og omdanner solens stråler til elektrisk energi. For private forbrugere bliver de oftest monteret på husets tag, hvorfra de i dagtimerne kan producere elektricitet, som bliver anvendt i huset eller in-magasineret i batterier.
Selve solcellerne bliver monteret som et moduler, hvori der indgår ca. 36-72 solceller. Disser moduler vil derefter typisk blive sammensat som solcelleanlæg. Som nævnt foroven opfanger disse paneler solens stråler og omdanner det elektricitet – nærmere jævnstrøm. Denne energiform er blevet relativt hurtigt anerkendt og anvendt, da det er en grøn måde at producere strøm på. Derudover anses det ofte som en investering, da solceller efter års brug vil have tjent sig selv ind.
De fleste private kunder, der vælger at investere i et solcelleanlæg vælger gennemgående at få det monteret på taget. Det kan også lade sig gøre at få installere og monteret på jorden, men dette vil typisk lede til mindre sol og derved vil det være en ringere investering. Typisk grundet outputtet har langt de fleste danskere derfor valgt solceller på taget.
Jydsk Tagteknik solcelletjek
Få et gratis solcelletjek og se om dit tag er parat til at få installeret solceller
Bestil et solcelletjek ved Jydsk Tagteknik
Annonce
EasyGreen
Elpriserne er på himmelflugt, tiden har aldrig været mere moden til at få solceller.
Kontakt os og hør om solceller er en god forretning for dig ☀️
Med solceller får du:
✓ En sikker investering
✓ En høj grad af selvforsynethed med klimavenlig energi
✓ Din bolig stiger i værdi fra dag ét
Hos EasyGreen får du:
✓ Rådgivning
✓ En totalpris – ingen grimme overraskelser
✓ Komplet anlæg med batteri, inverter og paneler
✓ App til overvågning af produktion, batterilagring samt real-data over dit forbrug
Sikker handel på Billigzonen.dk
Billigzonen viser et stort udbud af tilbud, men dette inkludere ikke alle tilbud.
Der modtages kommission for at henvise brugere til disse tilbud.
Sorteringen af tilbud kan være påvirket af størrelsen af vores provision!
Der tages forbehold for fejl og mangler.
Se hvordan vi tjener penge
Billige solceller til hus
Grundet solcellers popularitet er der opstået et stort prisfald på solcelleanlæg og det er nu billigere end nogensinde før. Samtidig med det så er solcellerne blevet teknisk bedre sammenlignet med 10 år siden. Ønsker man at få monteret samt installeret et solcelleanlæg kan det i dag gøres for omtrent 60-75.000kr. Dog skal der til det nævnes, at pris og kvalitet hænger sammen. Derudover afhænger prisen også på om der er medfølger et batteri.
Solceller med batteri pris
Som nævnt tidligere er priserne for solceller med batteri rekord lave og kan derfor anskaffes til små 90 – 175.000kr. Dog er gennemsnitsprisen lidt højere, da dette også vil inkludere et batteri med solcellerne. Den laveste pris vil omtrent ligge på ca. 90.000 kr., da små batterier vil koste omkring 20.000kr. Der skal dog hertil knyttes nogle tanker vedr. solcelleanlæggets kvalitet og størrelsen på ens investering.
Ønsker man at købe et større anlæg med solceller med batteri i god kvalitet vil det selvfølgelig være relevant at tilkøbe et endnu større batteri, da dette vil skabe en større mængde energi. Dette vil typisk løbe op i ca. 150.000kr. Hvorimod hvis man har et mindre solcelleanlæg, hvor strømmen primært er tiltænkt til direkte anvendelse i hjemmet, så vil et stort batteri give mindre mening. Dette er en overvejelse man burde gøre sig, inden man investerer i et solcelleanlæg.
Kigger man på det rent økonomisk, på en længere årrække, f.eks. 20-25 år, så vil afkastet være et sted omkring 70% højere med solceller med batteri. Dette skyldes at der ikke er noget strøm, som går til spilde. Det er på trods af, at selve investeringen i af tilkøbe et batteri er noget højere, end at undlade det.
Solcelleanlæg med batteri bedst i test
Solcelleanlæg med batteri er blevet en populær måde at producere sin egen strøm på, da det kan være en økonomisk fordelagtig løsning, samt en måde at reducere sin CO2-udledning på. Derfor er det vigtigt at vælge et solcelleanlæg med batteri, der lever op til ens behov og krav.
Der findes et stort udvalg af solcelleanlæg med batteri på markedet, og det kan derfor være svært at vælge det bedste anlæg. Derfor kan det være en god idé at undersøge, hvilke anlæg der har været igennem test og har vist sig at være de bedste i test.
En af de solcelleanlæg med batteri, der har vist sig at være bedst i test, er solcelleanlægget fra Tesla. Dette anlæg har vist sig at have en høj effektivitet og en lang levetid, samt at være nemt at installere og vedligeholde. Derudover tilbyder Tesla også en række gode garantier og serviceaftaler, så man kan være sikker på, at anlægget fungerer optimalt.
Et andet solcelleanlæg med batteri, der har vist sig at være bedst i test, er solcelleanlægget fra LG. Dette anlæg har vist sig at have en høj effektivitet og en lang levetid, samt at være nemt at installere og vedligeholde. Derudover tilbyder LG også en række gode garantier og serviceaftaler, så man kan være sikker på, at anlægget fungerer optimalt.
Hvad sker der med overskudsstrøm fra mit solcelleanlæg?
Er dit solcelleanlæg installeret fra den 1/1/2020 gælder der nye regler. Dette kommer på baggrund af Bekendtgørelse af 18/5/2020. Dvs. at alle solcelleanlæg skal tilmeldes en elproduktionsleverandør, som videresælger overskudsstrømmen på vegne af ejeren af solcelleanlægget. Dette vil altså sige at man som solcelleejer, kan tjene lidt ekstra på overskudsstrømmen, som ens solcelleanlæg producerer.
Dog er det vigtigt at huske at tilmelde anlægget hos el-leverandøren, så snart at solcelleanlægget er installeret. Husker man ikke dette, ville man kunne forvente gebyrer op imod 1000kr. om året samt salget af overskudsstrømmen beholdes af Energinet. Dertil er der et månedligt abonnement på mellem 10-20kr. til selskabet, som videresælger din energi. Dette kan dog i nogle tilfælde spares væk, hvis man vælger at tegne et alm. el-abonnement hos elselskabet.
Spørgsmålet er så hvor meget tjener man på sin overskudstrøm? Dette varierer over dagen, da priserne på el typisk vil være højest om dagen og lavest om natten. Det skyldes primært at størstedelen af husstande anvender diverse el-apparater om dagen. Det vil selvfølgelig også være på det tidspunkt, hvor solcelleanlægget producerer mest energi.
Som nævnt før svinger elpriserne en del og i maj 2022 ligger prisen på ca. 140-150 øre / kWh.
Hvor mange solceller skal jeg bruge?
Svaret på dette spørgsmål er individuelt, det vil nemlig komme an på husstandens elforbrug. Dertil skal man også overveje hvilke elektriske brugsgenstande man benytter og hvornår. F.eks. elbil, udendørs spa og hvornår disse anvendes/oplades samt hvordan huset er opvarmet.
Har man mange genstande der benytter elektricitet vil det selvfølgelig være relevant med et større solcelleanlæg og dertil typisk et batteri. Især hvis man har en elbil, som oplader om aftenen/natten, vil det synes at være relevant at have et batteri.
Solcellebatteri når du har elbil
Hvis man endnu ikke har en elbil, men forventer eller ønsker at købe en i den nærmeste fremtid. Så kan man tilregne ca. 1.000 kWh pr 5.000 km. årlig kørsel til sit eksisterende elforbrug.
Selvom der ikke er noget entydigt svar på størrelsen af hvilket solcelleanlæg man skal vælge, har de fleste danskere et i størrelsesordenen 4 kW, 6 kW eller 8 kW. Ved et anlæg på 6 kW vil den årlige elproduktion kunne dække elforbruget hos en gennemsnitslig husttand med 2 voksne og 2 børn og typisk være i stand til at sælge en smule overskudsstrøm.
Der er en typisk hovedregel gennem branchen, hvor man typisk vil regne med 1 kW i solceller pr. 1000 kWh husstanden årligt har i forbrug. Størrelsen på hele solcelleanlægget kan derfor beregnes ved at 1 kW solcellemodul ca. fylder 5-6 m2.
Solceller økonomi
Prisen på strømmen er med til at diktere hvorvidt antallet af solceller synes at være nødvendigt samt hvor relevant en investering i et solcelleanlæg er. Med stigende elpriser vil det selvfølgelig være mere relevant med et anlæg og dertil flere solceller og et tilknyttet batteri, da det i sidste ende vil tjene sig hurtigere ind, end nogensinde før.
Der udover som nævnt foroven kan økonomien gavnes ved videresalg af overskudsstrøm. Prisen ligger i maj 2022 på ca. 140-150 øre / kWh. Dette er et ekstra plus, som mange købere ser frem til, da man ville kunne tjene en smule ekstra ved siden. Størrelsen på videresalget af strømmen afhænger dertil uomtvisteligt af størrelsen på solcelleanlægget og husstandens elforbrug.
Mange spørger sig selv, hvorvidt om det kan betale at købe solceller. Hvis man bliver boende længe nok i sin bolig, sådan at investeringen er tjent ind igen, så vil det rent økonomisk give mening. Det vil dertil formenligt være en værdistigning på boligen, da dette vil gavne nye købere. – vel og mærke hvis montering samt placering passer rent æstetisk til resten af boligen.
Billig strøm fra solcelleanlæg
Dertil kan det siges at strømmen, der produceres af solcelleanlægget selvfølgelig er gratis og afgiftsfri, hvilket tiltaler mange mennesker. Det synes at være ekstra relevant efter de nuværende stigninger i elpriserne. Kort sagt vil det for mange mennesker være en god investering, da der i sidste ende vil være mange penge at spare.
Foruden økonomien er der uomtvisteligt også en anden positiv del af at være solcelleanlægsejer. Det er med til at støtte bæredygtighed og skåne miljøet for diverse miljøskadelig partiker mv., der kan udledes ved traditionel elproduktion.
Betaler du dit solcelleanlæg kontant, så vil du efterfølgende have billig strøm i mange år.
Modtag et tilbud på et solcelleanlæg hos EasyGreen
Elpriserne er på himmelflugt, tiden har aldrig været mere moden til at få solceller.
Kontakt os og hør om solceller er en god forretning for dig
Med solceller får du:
✓ En sikker investering
✓ En høj grad af selvforsynethed med klimavenlig energi
✓ Din bolig stiger i værdi fra dag ét
Hos EasyGreen får du:
✓ Rådgivning
✓ En totalpris – ingen grimme overraskelser
✓ Komplet anlæg med batteri, inverter og paneler
✓ App til overvågning af produktion, batterilagring samt real-data over dit forbrug
Solceller fakta
Som nævnt tydeligere er solcellerne monteret i moduler. Helt lavpraktisk er et solcellemodul bestående af tynde siliciumplader, som er loddet sammen hvoraf de bliver til solceller, som vi kender dem. Jævnstrømmens, som solcellerne producerer, styrke afhænger både af størrelsen på solcellemodulet samt hvor kraftig sollyset er på den pågældende dag.
Størstedelen af de anvendte solceller i Danmark er produceret på førnævnte måde, dette giver en effektivitet på mellem 15-20 procent. Dette betyder altså at solcellerne er i stand til at opfange ca. en femtedel af sollysets energi. Dette lyder ikke af meget, men i gennemsnittet vil en solcelle på 300 Watt ca. producere 300 kWh om året. Det tal udregnes ved at der i Danmark er en solindstråling på ca. 1000 Watt pr. m2 årligt. Dette er vel og mærke hvis solceller er placeret optimalt.
FAQ – Spørgsmål og svar om solceller
Hvad er solceller?
Solceller er en form for energi, der produceres ved hjælp af solenergi.
Hvad kan solceller bruges til?
Solceller kan bruges til at producere strøm til husstande og virksomheder.
Hvordan virker solceller?
Solceller omdanner solenergi til elektrisk strøm ved hjælp af solceller, der er lavet af silicium.
Er solceller en miljøvenlig energikilde?
Ja, solceller er en miljøvenlig energikilde, da de ikke udleder skadelige stoffer, mens de producerer strøm.
Hvad er fordelene ved at installere solceller?
Der er mange fordele ved at installere solceller, herunder at man kan spare penge på sin elregning, at man kan bidrage til at reducere sin carbon footprint, og at man kan være selvforsynende med strøm.
Er der nogen ulemper ved at installere solceller?
En ulempe ved at installere solceller kan være den høje initiale investering. Derudover kan solceller kun producere strøm, mens solen skinner, så man kan være afhængig af andre energikilder i perioder med dårligt vejr eller om natten.
Sikker handel på Billigzonen.dk
Billigzonen viser et stort udbud af tilbud, men dette inkludere ikke alle tilbud.
Der modtages kommission for at henvise brugere til disse tilbud.
Sorteringen af tilbud kan være påvirket af størrelsen af vores provision!
Der tages forbehold for fejl og mangler.
Se hvordan vi tjener penge
Per Andersen er administrerende direktør og stifter af PA Medier. Siden år 2000 har Per specialiseret sig i formidling af finansielle tjenester, herunder bl.a. lån, tv-pakker, bredbånd/telefoni og A-kasser. Han har udviklet og administreret en række websites på tværs af flere lande, med hovedfokus på det danske marked. Gennem hans ledelse og fokus på organisk vækst gennem artikler, har PA Medier etableret sig som en fast aktør inden for digital formidling i Danmark.
Denne artikel er skrevet af Per Andersen