Guide til gratis lydbøger og lydbogstjenester 2023

De sidste år er lydbøger blevet et enormt fænomen hos den bredere befolkning. Takket være dem læser flere mennesker end nogensinde før, og bøger er blevet mere tilgængelige for folk, der ellers har svært ved at læse.

Hvis du er interesseret i at finde en god lydbogstjeneste, enten som hjemmeside eller en lydbøger app, eller du ikke helt er overbevist om, at lydbøger er noget for dig, er du havnet det rette sted. Her får du nemlig en guide til, hvad du skal se efter, og nogle gode grunde til, hvorfor du skal vælge at lytte til bøger på streaming.


Bog&idé

5/5

Gratis prøveperiode

14 dage

Pris måned

fra 89,-

Antal bøger

30.000

Binding

Ingen

Annonce

Pris

fra 89,-

Prøv gratis i 14 dage - Stream tusindvis af lydbøger

Mofibo

5/5

Gratis prøveperiode

30 dage

Pris måned

fra 129,-

Antal bøger

450.000

Binding

Ingen

Annonce

Pris

fra 129,-

Prøv gratis i 30 dage - Få ubegrænset adgang til over 450.000 e- og lydbøger

Bookbeat

4.5/5

Gratis prøveperiode

45 dage

Pris måned

fra 79,-

Antal bøger

800.000

Binding

Ingen

Annonce

Pris

fra 79,-

Prøv gratis i 45 dage - 800.000 lyd og E-bøger


Nextory

4/5

Gratis prøveperiode

14 dage

Pris måned

fra 99,-

Antal bøger

350.000

Binding

Ingen

Annonce

Pris

fra 99,-

Prøv gratis i 14 dage - Få ubegrænset adgang til over 350.000 bøger


Podimo

4/5

Gratis prøveperiode

30 dage

Pris måned

fra 59,-

Antal bøger

350.000

Binding

Ingen

Annonce

Pris

fra 59,-

Prøv gratis i 30 dage - Vælg mellem flere tusinde lydbøger og Podcast

Sorteringen af tilbud er påvirket af størrelsen af vores provision! Læs mere…

Billigzonen er omtalt på disse medier

 

Om lydbøger

En lydbog er, som navnet antyder, en bog, der er blevet indtalt, så du kan lytte til den. Det er ikke et nyt fænomen, men har førhen været tilgængeligt som CD’er, kassettebånd eller LP’er.

I dag er lydbøger tilgængelige på mange forskellige streamingtjenester, enten gratis, ved køb eller som abonnement. Når du køber bøger på nettet, kan du somme tider også vælge at købe dem som lydbog.

Der er utrolig mange fordele ved lydbøger, men mange har de fordomme, at det kun er ordblinde, der lytter til deres bøger. Det er en skam, for en lydbog kan faktisk hjælpe dig med at få tiden til at gå hurtigere og mere fornøjeligt, også selvom du ellers laver noget, du hellere ville være fri for.

Lydbøger og lydbogstjenester

Derfor skal du overveje lydbøger

Mange mennesker oplever betragtelige fordele, når de kan tage hovedtelefonerne på og lytte til deres bøger. Vasketøjet bliver pludselig fulgt af drabelige mordmysterier, og støvsugningen falder i baggrunden for hjerteskærende kærlighedshistorier.

Hvis du er en rigtig bogorm, har du måske oplevet, at bogreolen aldrig rigtig er stor nok… Det problem får du ikke med lydbøger. Ligesom e-bøger ligger de digitalt, så du kan have et helt bibliotek gemt trygt og sikkert på din telefon. Dine bøger er altid med dig, uden at du får ondt i ryggen.

 

 

Læs mere om disse lydbogstjenester:

 

Ikke aktive tjenester

 

”Lydbøger er ikke læsning”

Du har måske hørt folk sige, at lydbøger ikke er rigtig læsning – men det passer simpelthen ikke! Det er sandt, at man ikke aktivt læser ordene, når man lytter til lydbøger, men dét er heller ikke pointen med læsning.

Idéen med en bog er, at du tager historien til dig og udfordrer hjernen. Mange mennesker lærer og forstår bedre ved at lytte og lave noget andet imens. Med en lydbog kan du få den samme historie som hvis du læste i en fysisk bog.

Historiefortælling og formidling er mange årtusinder ældre end det skrevne ord, og at høre en lydbog er sådan set det samme som at få en historie fortalt mundtligt. Så længe du aktivt lytter og tænker over historien, er der ingen forskel på at høre en bog gennem hovedtelefoner eller sidde med den i skødet.

 

Find den bedste lydbogstjeneste

Så du har lyst til at kaste dig ud i lydbøger – men hvordan finder man en god lydbogstjeneste?

Det første, du skal se på, er mediet. Du skal finde ud af, hvor og hvordan du helst vil lytte til din lydbog. Langt de fleste foretrækker at have dem på telefonen, da den nemt kan transporteres rundt, men dertil skal du finde ud af, hvilken app, du vil foretrække.

Fordi det er blevet så populært at lytte til en bog, er det noget, stort set alle streamingtjeneste tilbyder – også dem, der ellers er tilegnede musik. Det er et stort marked, og derfor kan det være uoverskueligt at komme til bunds i, hvad en lydbogstjeneste af kvalitet faktisk er.

Heldigvis er der hjælp at finde!

 

Hvad gør en lydbogstjeneste god?

Der er fire ting, du skal se på, for at finde ud af, om en lydbogstjeneste er god. Det drejer sig om:

  • Brugervenlighed
  • Udvalg
  • Kvalitet
  • Kundeservice

Brugervenlighed er nødvendigt for enhver app. Hvad godt gør det, hvis du ikke kan finde ud af appen? Den skal være intuitiv, og du skal let kunne finde alle de ting, du har brug for, deriblandt søgefelt, nye bøger, og dit eget bibliotek.

Udvalget er også vigtigt på en lydbogstjeneste. Selvom en god tjeneste ikke nødvendigvis har licens til at streame de helt store bestsellere, bør du stadig opleve en bred variation af forskellige genrer og bøger. Det koster penge for appen at få lov til at have nogle bøger liggende, og derfor er der også apps, der har mere uafhængige bøger liggende.

I så fald kan kvaliteten svinge. En god lydbog skal være professionelt indtalt, der skal ikke være støj eller egner, så den bliver ubehagelig at lytte til, og det skal være til at forstå, hvad der bliver sagt. Hvis du oplever, kvaliteten generelt er et problem på en app, er den måske ikke tiden værd.

Sidst kommer kundeservice. Du skal nemt kunne afmelde et abonnement, og det skal ikke være svært at komme i kontakt med nogen, der kan hjælpe.

 

Lydbøger abonnement priser

Priserne på et lydbogs abonnement kan variere. Når du betaler for et abonnement på en troværdig side, får du adgang til licenserede bøger, og du sikrer derved både udvalg og kvalitet.

Du kan vælge at købe en enkelt lydbog, eller du kan købe et streaming abonnement på en side eller app. Streaming kan ofte bedre betale sig, medmindre du gerne vil lytte til én bog ofte, og ellers ikke andre.

Der er også nogle tjenester, der kører med gratis lydbøger og betalt abonnement. Det kan for eksempel betyde, at du kan vælge en eller to gratis bøger om måneden, men skal betale for yderligere, eller at du ikke har adgang til alle bøgerne på tjenesten. Så kan du opgradere til et betalt abonnement, for at låse op for mere indhold.

Sidst er der muligheden for at se, hvad din foretrukne musiktjeneste har at tilbyde. Her kan du ofte også finde et godt udvalg af lydbøger gratis, selvom det dog vil være mindre end på lydbogstjenester. Du kan ofte streame dem gratis, men betaler du ikke allerede Premium på appen, kan der forekomme reklamer mellem kapitlerne.

 

Find de bedste lydbøger til dig

En lydbogsstreamingtjeneste giver dig en enestående mulighed for at prøve flere bøger, end du normalt ville. Mange mennesker bruger mere energi på at læse, og derfor er det også let at holde sig til det, man ved, man kan lide.

Når du lytter til dine bøger, kan først og fremmest ofte hurtigere komme igennem dem, men du skal heller ikke fokusere så meget på at holde dig selv ved den fysiske bog. Det kan give et større overskud til at udforske nye genrer og bøger, og måske vil du kunne overraske dig selv!

 

Gratis Lydbøger til børn

Lydbøger er også fremragende til børn, der endnu ikke har lært at læse, eller som har læseudfordringer. På lange bilture er det et godt alternativ til film, serier og tablets, og dit barn kan fremme fantasien, mens landskabet udenfor forandrer sig.

Skønlitterære lydbøger kan tillade ordblinde børn eller børn med andre læringsvanskeligheder at følge med deres jævnaldrende. Når du ikke har tid eller mulighed for at læse højt for dem, kan de finde et alternativ, og de kan få de samme historier ind. Børn, der endnu ikke er så stærke i at læse, kan udforske historier på et højere niveau, uden at bede om hjælp eller kæmpe med dem.