Gældssanering.
I dagens Danmark er det blevet utrolig nemt at optage et eller flere lån allerede fra man når 18-års alderen, hvor ens bank ofte direkte spørger de unge om de skal bruge et lån til at få kørekort, bil eller lejlighed nær studiet. Der er desværre mange unge, der falder for denne lokkedue og ender med at have lån, der påvirker deres kommende studieliv og karrierevalg i en negativ retning da de har låneafdrag hængende over hovedet, der kun bliver større i løbet af årene.
Dette driver mange unge til at optage et eller flere kviklån, eller forbrugslån, der oftest har en meget højere rente end det lån man har optaget igennem banken. Det er dog ikke kun de helt unge, der falder i økonomisk unåde, man ser også et stigende problem med voksne, der grundet huskøb, spillegæld, ludomani eller bare sløset overforbrug optager det ene kviklån efter det andet, og til sidst har en uoverskuelig gæld.
Jobmulighederne i Danmark har i de sidste par år været et faldende problem, der til dels har tvunget nogle af de økonomisk svage i samfundet ud på et skråplan, der aldrig holder op med at vippe. Der kan være så mange grunde til at man i Danmark har behov for at søge om gældssanering, men det er langt fra alle, der bliver godkendt til denne form for hjælp, faktisk er det kun ca. 10 % af alle ansøgere, der i sidste ende får gældssanering i Danmark, også selvom de i bund og grund er i stor økonomisk uføre.
Læsetid: 5 min.Opdateret: 30. marts 2024
Gældssanering er ikke bare en fribillet til et liv uden lån
Indhold
Er man i en økonomisk krise, hvor man ikke længere kan finde hoved og hale på sine ubetalte regninger og postkassen dagligt fyldes med rykkere, er der nogle der undersøger mulighederne for at få gældssanering. Men som tidligere nævnt er det kun omkring 10 % af ansøgerne til gældssanering, der ender med at få dette pusterum i økonomien.
Gældssanering har i mange år været et begreb, der desværre er blevet misforstået og derfor har fremstået som en gylden fribillet til friheden for regninger, rykkere og uoverskuelig gæld. Men faktisk er gældssanering en retslig gang, hvor skifteretten vil undersøge ansøgerens liv, livsstil, gældsaftaler, indkomster osv. for at kunne udregne om den individuelle ansøger er i stand til at kunne indfri sin gæld på naturlig vis eller ej.
Gældssanering regler
Når skifteretten har vurderet den enkelte sag, skal der tages stilling til, hvor meget gæld der skal indfries hos diverse kreditorer, dog er det aldrig hele gælden man får fjernet, hvilket tidligere har været opfattelsen af gældssanering. Man kan få indfriet en del af sin gæld, så man i en periode af 3-7 år vil kunne tilbagebetale resten af gælden til sine kreditorer gennem et stramt budget.
Ofte ser man at restgælden efter gældssanering kan indfries på 3-5 år, der efterhånden er blevet normen. Har man først søgt om gældssanering og fået et godkendelsesstempel kan aftalen kun frafaldes hvis man ikke overholder aftalerne med ens kreditorer.
Sådan udregnes en gældssanering
Der er nogle helt konkrete faktorer, der spiller ind når man søger om gældssanering, især når det kommer til at man skal til at tilbagebetale sin restgæld over en given årrække, der normalt er 3-5 år. Standardreglen er at der bliver lavet en udregning på ens faste udgifter, eksempelvis kan man have en husleje på 3.500 kr., regninger til el/vand/varme på 500 kr. og øvrige faste udgifter på 3.000 kr. hvilket vil sige at man månedligt skal have et rådighedsbeløb på 6000 kr. dette rådighedsbeløb fratrækkes ens faste indtægter, hvorefter resten bliver ligeligt fordelt til ens kreditorer.
Hvis regnestykket ikke går op, altså at ens indtægter ikke kan dække ens faste udgifter(rådighedsbeløbet), er det muligt at få indfriet hele ens gæld i stedet for en del af den.
Der er naturligvis forskel på om der søges gældssanering til en enlig eller ægtefæller, der taget også højde for, hvor mange børn, der er i husstanden, her gælder nogle særlige rater, hvilket f.eks. vil sige at ens rådighedsbeløb stiger med 1640 kr. om måneden pr. barn i husstanden under 2 år, 2100 kr. om måneden pr. barn i husstanden indtil 7-årsalderen og 3020 kr. pr. barn i husstanden der er mellem 7-18 år.
Retningslinjerne for gældssanering sådan generelt
Der findes ikke en facitliste man kan krydse sig af på inden man søger gældssanering, derfor er der mange, der ikke tør at søge fordi de er bange for at blive afvist, men der er også mange der ansøger selvom de måske ikke regner med at få tildelt gældssanering, men som har overvejelser omkring de positive slutresultater, hvad angår økonomien. Der er dog nogle få retningslinjer man kan følge inden man forsøger sig med at søge gældssanering.
Den mest indlysende er naturligvis at man er så dårligt stillet økonomisk at der ikke er nogen som helst mulighed for at kunne betale sin gæld af på nuværende eller langtidssigtet vis, man skal så at sige være håbløst økonomisk stillet og så langt ude at man i forvejen går for lud og koldt vand.
Der er en masse retningslinjer man kan forholde sig til, hvis man overvejer at søge gældssanering, det er nemlig normalt ikke muligt at få hjælp, hvis man f.eks. er i gang med at sælge sin bolig, bil eller anden stor materiel ting, der har værdi. Man kan oftest ikke få gældssanering hvis det vurderes at et lån er optaget på et tidspunkt, hvor man udmærket var bevidst om at man på ingen måde kunne indfri sin gæld til kreditoren.
Samtidig er man ikke særlig godt stillet, hvis gælden primært består af forbrugsgæld eller bevidst gæld til det offentlige, hvis man f.eks. bevidst har oplyst forkerte oplysninger til Skat. Derudover kan man naturligvis ikke få gældssanering, hvis man har optaget lån med henblik på at kunne søge om gældssanering og i sidste ende snyde systemet, eller hvis man har haft mulighed for at betale gæld, men ikke gjort det.
Per Andersen er administrerende direktør og stifter af PA Medier. Siden år 2000 har Per specialiseret sig i formidling af finansielle tjenester, herunder bl.a. lån, tv-pakker, bredbånd/telefoni og A-kasser. Han har udviklet og administreret en række websites på tværs af flere lande, med hovedfokus på det danske marked. Gennem hans ledelse og fokus på organisk vækst gennem artikler, har PA Medier etableret sig som en fast aktør inden for digital formidling i Danmark.
Denne artikel er skrevet af Per Andersen