Læsetid: 9 min.Opdateret: 6. maj 2024
Stor guide til vin 2025
Indhold
Vin er en luksus, de fleste nyder fra tid til anden, men det er også en hel videnskab i sig selv. Hvis du også føler dig helt rundt på gulvet, når det kommer til vin, skal du læse med her.
Du får nemlig en komplet guide, der, i lægmandstermer, kan gøre dig meget klogere på den populære delikatesse. Fra fin vin til den med den pæne label i supermarkedet, forskellen på en god og en dårlig flaske kan sætte tonen for hele aftenen – og nej, den behøver ikke være dyr!
Oversigt med vin tilbud
- Wineman.dk – Winemans ambition er at samle folk med en fælles passion – glæden ved et godt glas vin
- Winefamily – Mangler du smagfuld vin til maden, prøv Winefamily
- Buus Vine
Buus Vine drives ud fra sunde og gennemskuelige købmandsprincipper, og leverer god vin til prisen. Vi finder vores vine hos mindre vinhuse/gårde hoved salig i Frankrig og i Italien. Vi lærer producenterne at kende og udvikler et gensidigt tillidsforhold til hinanden, der gør, at vi kan stå inde for alle vore vine.
Vin er ikke bare vin
Vin er en utrolig gammel kundskab, som støt har været populær i alle egne, det har begivet sig hen til. Det bruges som en nydelse, i madlavning, i kunst og symbolsk – faktisk er det en stor del af verdenens historie.
De fleste ved, at vin ikke bare er vin. Selvom der i dag er tale om en enorm industri, er processen lang og kompliceret, og god vin kan kun produceres af nogen, der brænder for resultatet.
Når du samler en flaske op, uanset om det er fra en specialiseret vinhandler eller den lokale købmand, er det resultatet af en række valg. Fra jorden, druerne dyrkes i, til hvor længe de forskellige dele af processen har fået lov til at løbe. Vin er, helt bogstaveligt talt, en videnskab, man kan specialisere sig i og endda studere.
Dét er vigtigt at huske, når du ser de forskellige flasker eller hører nogen snakke om emnet. Vin er en hjørnesten i landbruget. Der er gamle traditioner i spil, som er ældre end mange af de bekvæmmeligheder, vi har i dag.
Forskellen på hvidvin, rødvin og rosé
Vin kommer i forskellige ”genrer”, altså kategorier og grupper, som de sættes i. Der er tale om
- Rød
- Hvid
- Rosé
- Mousserende
- Hed
- Is
De mest almindelige, som du ofte finder i dit eget hjem, let tilgængelige i supermarkeder, eller omtalt i forskellige sammenhænge, er rød, hvis og rosé. De er kendt af de fleste, men ikke alle ved, hvorfor de er forskellige, eller hvad de hver især kan bruges til.
Rødvin bliver lavet på blå vindruer – med skallerne, som gærer under hele processen. En myte går på, at rødvin er sundt, og i moderate mængder passer det faktisk. Det er fordi vinen indeholder polyfenoler, som er antioxidanter. Der findes mange forskellige kategorier af rødvin, og den her type er også den, der er mest populær i Danmark.
Hvidvin bliver ofte lavet på grønne druer, men det er også muligt at finde hvidvin, der er lavet på blå druer, ligesom rødvin, men uden skallerne. Hvidvin bliver produceret i hele verden, også steder, hvor rødvin ikke er fordelagtigt. Nogle former for hvidvin bliver videreudviklet til mousserende vin, fx champagne.
Rosévin er, ligesom rødvin, lavet på blå druer, men her bliver skallerne sorteret fra meget tidligt i gæringsprocessen. Derfor får vinen ikke så meget farve, hvilket giver den sin karakteristiske lyserøde farve. Vinen er typisk sødere end både rød- og hvidvin, og derfor drikkes den oftest som dessertvin.
Vin butik eller vin online?
Men kan det så ikke bedst betale sig at købe vin i butikken, hvor man ofte kan smage den? Svaret er ikke helt lige til, men den korte version er, at det faktisk ofte bedst kan betale sig at købe vin på nettet.
Du får tilsendt vinen så forsvarligt som muligt, og online kan du typisk finde masser af gode tilbud. En vinhandler på nettet skal ikke betale husleje, og derfor kan de ofte sælge vinen billigere. Du kan bestille forud, og selvom vinen ikke er på lager, kan du typisk bestille den hjem.
På nettet er vin altid tilgængeligt, og du kan finde lige præcis den flaske, du kan lide. Men hvad så, hvis du vil prøve noget nyt? Det er her, smagekasser kommer ind i billedet.
Smagekasse vin
En smagekasse med vin er en kasse med forskellige flasker, som du kan åbne og smage. På den måde får du mulighed for at prøve noget nyt og udvide din pallette, og du kan gøre det i de trygge og vante rammer fra dit hjem.
At smage ny vin i en vinhandler eller i et supermarked er i forvejen enormt forskellige oplevelser, og vinen vil altid smage bedre, når du er derhjemme i afslappede rammer. Derfor bør du vælge en smagekasse, hvis du vil udvide dit kendskab til de forskellige vintyper.
Er dyr vin virkelig bedre?
Et spørgsmål, mange mennesker går med, er, om dyr vin faktisk er bedre. Og som med så mange ting er det en smags sag. Der er ikke ét afgørende svar, selvom nogle vi prøve at overbevise dig om noget andet. Dyr vin har sine kvaliteter, men der kan være mange årsager til, at prisen er, som den er.
Dyr vin har ofte været igennem en længere proces. Måske har det lagret i længere tid, måske er druerne fra en helt særlig sort, eller måske er alt i processen gjort som for 400 år siden. Det er ikke altid til at vide, men dét i sig selv er for nogen nok til, at vinen smager af mere.
For andre, derimod, som ikke kender til processen, kan det være lige meget. Dyr vin kan være bedre end den billige, fordi der ofte er tale om et unikt håndværk, men hvorvidt noget smager godt eller ej, er op til individet.
Du kan betale mange hundrede kroner for en flaske vin, men du kan stadig synes, den smager dårligt. Samtidig kan en billig flaske være himmelsk med den rigtige mad og godt selskab.
Det er altså op til dig at afgøre, om prisen på en vin skal være en faktor, du medregner, inden du køber. I sidste ende handler det meget om, hvor du er, når du nyder den, og hvem du nyder den sammen med; nogen, der står dig nær, eller dig eget selskab.
Find den rette vin til maden
Du har uden tvivl hørt, at bestemte vine passer bedre til bestemte retter, og det er ikke helt forkert. Her får du en lille oversigt, der kan hjælpe dig, når du skal træffe en beslutning.
Forretter
Til suppe er hvidvin ofte godt – gerne én, der er fyldig, men ikke for tør.
Hvis du får skaldyr, som ofte bliver dryppet med citron, er det godt at vælge en lidt mere syreholdig vin. Det får du ofte fra områder, der ikke er for varme, fx Tyskland eller Østrig. Med hvid fisk er en mere fed vin et bedre valg, måske én fra Chardonnay-druen. Her kan det være fint at finde en vin fra enten Australien, Sydafrika eller USA.
Hovedretter
Fjerkræ har mange muligheder, så her er det sværere at gå galt i byen. En fyldig hvidvin kan være en god partner til maden, men er du mere til rød, er det bedst at vælge én, der ikke er for kraftig – fx én fra Chile eller oversøiske vinområder.
Hvis der er pasta på menuen, afhænger det af, om grøntsager eller kød dominerer. Med grøntsager er hvidvin eller Chardonnay det bedste valg, mens kød eller svampe byder op til italienske rødvine.
Med lam, som anses som en generel smagfuld ret med mange krydderurter, er en fyldig vin et godt match – gerne én fra Spanien eller Italien. Oksekød passer godt med kraftig vin, gerne fra Italien eller Spanien.
Specielle retter
Når det handler om specielle retter som simremad, dyrevildt eller asiatisk, vil vinen variere meget. Vinen skal helst være en ledsager, som ikke overdøver smagen. Rødvin er ofte godt til alle tre, men særligt med dyrevildt bør den ikke være for kraftig.
Ost parres oftest med hvidvin, og her afhænger det meget af den enkelte ost.
Find vin tilbud online
På nettet kan du finde mange gode tilbud på vin, og hos autoriserede vinhandlere får du samme gode udvalg online som i virkeligheden. Vinhandlere er drevet af dedikerede og passionerede mennesker, og derfor er det ofte nemt at komme i kontakt med ejeren og snakke om eventuelle tilbud eller større bestillinger, som kan reducere prisen.
God vin behøver ikke koste alverden, og du kan nemt spare penge, mens du får en lækker flaske til maden. Uanset om du køber til dig selv på en fredag aften eller til et middagsselskab, skal vin være tilgængeligt både økonomisk og praktisk.
Når du handler på nettet, kommer der selvfølgelig fragtomkostninger oveni, men det er en lille pris at betale for belejlighed. Du skal nemlig ikke finde tid til at tage hen til vinhandleren, men kan i stedet bestille en flaske i din frokostpause eller i bussen på vej hjem.
Vin tilbud, som alle andre tilbud, kommer i forskellige bølger. Det kan være, butikken har fødselsdag, eller at en særlig begivenhed skal fejres. Du kan med fordel tilmelde dig nyhedsbreve, så du altid ved, hvornår rabatkoder og kampagner rulles ud.
Vin på nettet er nemt, hurtigt og praktisk, og du skal ikke bekymre dig om knuste flasker. Vinhandlere, der vælger at sælge online, har erfaring med det, de laver. Er du alligevel uheldig, og er en flaske ødelagt, når den ankommer, kan du kontakte forhandleren og få pengene retur eller en ny flaske tilsendt. I de fleste tilfælde vil du dog ikke opleve nogle problemer.
Så længe kan du opbevare vin
Noget, mange ikke helt er klar over, er, hvor lang tid vin kan blive opbevaret. Der er en generel idé om, at jo ældre, en vin er, desto bedre er den – men dét passer ikke helt…
Noget vin er beregnet til at ligge og lagre i lang tid, og for nogle flasker er alderen en fordel. Men langt de fleste har en periode, hvor de er bedst.
Hvidvin bliver for eksempel mørkere med tiden, og hvis den får en brunlig nuance, er det typisk et tegn på, at den er for gammel… Du kan sagtens opbevare en almindelig flaske i op til to år, så længe den er uåbnet og står optimalt. Temperaturen skal gerne være mellem 12 og 14 grader.
Hvis du har åbnet vinen, skal den helst ikke stå for længe. Rødvin ændrer smag, når først den har fået ilt og været i bevægelse, og skal helst ikke stå mere end 24 timer. Hvis du lukker vinen korrekt og holder den i ro, kan du opbevare den i op til 5 døgn.
En fremragende vin burde kunne gemmes i 1-2 årtier, eller endnu længere. Men du skal vide, hvilken vin, der er tale om. Bordeaux er meget normal at lægge på lager, men det afhænger meget af området, den kommer fra.
Du kan godt drikke en vin, der er blevet for gammel, men den smager typisk ikke særlig godt… På flasken kan du indimellem se, hvor længe den uåbnet bør opbevares.
Hvad udgør en god vin?
Til sidst kommer det store spørgsmål: Hvad er en god flaske vin overhovedet?
Det kan særligt undre dem, der ikke drikker vin så ofte, eller ikke går op i, hvilken flaske, de vælger – og særligt dem, der slet ikke kan lide vin.
Det afhænger 100% af dig og din smag. Du kan gøre oplevelsen af vinen bedre ved at parre den med det rigtige måltid (se afsnittet Find den rette vin til maden), og godt selskab gør også meget. Men i sidste ende er du nødt til at prøve dig frem og finde ud af, hvad du godt kan lide.
Hvis du ikke er begejstret for tør vin, er der ingen grund til at købe det, selvom det skulle være godt til dit måltid. Der er ikke nogen ”rigtig” måde at drikke vin, og det vigtigste for dig skal altid være en god smagsoplevelse.
Som med alt andet er det en god idé at prøve noget nyt indimellem, men skal du bare slappe af med dit eget selskab eller nyde en hyggelig aften, er det op til dig, om du vil udenfor din komfortzone eller holde dig til det, du kender.
Om den er tør eller våd, kraftig eller mild, rød, hvid eller rosé – prøv dig frem og find den type vin, du bedst kan lide.
Ikke aktive
- Vildmedvin – Hos VildMedVin er vi drevet af en grundlæggende kærlighed og passion for vin og spiritus samt godt købmandsskab. Vi har et stort sortiment af kvalitets vin, spiritus og chokolade, som vi sender til dig med gratis dag-til-dag levering, så du hurtigt kan få slukket tørsten.
Per Andersen er administrerende direktør og stifter af PA Medier. Siden år 2000 har Per specialiseret sig i formidling af finansielle tjenester, herunder bl.a. lån, tv-pakker, bredbånd/telefoni og A-kasser. Han har udviklet og administreret en række websites på tværs af flere lande, med hovedfokus på det danske marked. Gennem hans ledelse og fokus på organisk vækst gennem artikler, har PA Medier etableret sig som en fast aktør inden for digital formidling i Danmark.
Denne artikel er skrevet af Per Andersen