Privatbudget

Hvis du gerne vil finde ud af, hvor dine penge forsvinder hen eller bare ønsker et overblik over dine indtægter og udgifter, kan det være en god idé at lave et privatbudget. Et privatbudget vil give dig økonomisk stabilitet og derfor en sikkerhed og tryghed, der gør, at du ikke hele tiden skal tænke over din økonomi.

Et budget er nemlig et enormt nyttigt redskab til at få styr på din privatøkonomi. Endvidere risikerer du på den måde ikke pludselig at stå med en tom konto, når regningerne skal betales, eller du ønsker at investere i en stor ting.

 

Læsetid: 2 min.Opdateret: 17. maj 2023

Hvordan laver man et privatbudget?

Man laver et privatbudget ved først og fremmest at få styr på sine indtægter og dernæst principielt bare at udregne, hvad man bruger på faste udgifter hver måned for derefter at afsætte penge til disse udgifter hver måned. Det beløb, der så er tilbage efter, at alle disse udgifter er betalt, kaldes rådighedsbeløbet.

privatbudget

Rådighedsbeløbet kan du bruge på, hvad du vil. Eksempelvis vil det være en god idé at sætte en del af rådighedsbeløbet ind på en opsparingskonto hver måned, da man på den måde gemmer lidt penge til større investeringer, som man skal lave på et tidspunkt. En sådan investering kunne for eksempel være en rejse eller en ny bil.

Gode idéer til et privatbudget

Når du laver et privatbudget er det vigtigt, at du er så realistisk som muligt. For det er bedre at være ærlig omkring sine udgifter ved eventuelt at runde nogle beløb op, end det er at skulle ende i underskud.

Hvis man ender i underskud fungere budgettet jo nemlig ikke som planlagt – man skal nemlig være klar over præcist hvor mange penge, man har at gøre med til de forskellige ting for at kunne holde styr på sin økonomi og ikke blive gældsplaget. Endvidere kunne det derfor også være en god idé at gøre brug af en betalingsservice, der automatisk betaler dine faste regninger.

På den måde behøver du ikke at tænke på meget andet end dit rådighedsbeløb. Derudover er det også en vigtigt at få ændret i dit budget hver gang, der kommer nye ting ind i dit liv som eksempelvis flere penge i form af et nyt job eller flere udgifter i form af et kæledyr, så du får tilpasset disse ting til budgettet.