Cult Energy

Om Cult Energy

 

CULT Energy er et dansk opført firma og startede i 1998, efter mange års erfaring med diskoteksbranchen, af Brian Sørensen og er et aktieselskab. CULT Energy har siden dengang gået ud på at lave et enestående og energifyldt produkt.

 

I 2001 udviklede de en ny emballage til den dåse som vi kender i dag. Siden 1998 har CULT udviklet sig en del. De har arrangeret flere arrangementer og fået implementeret sig i sport. Det er ikke kun sport som Cykling men også i E-sport, da de sponsorerer det såkaldte hold, “Heroic”.

 

Cult Energy

 

 

I 2017 lavede de, den emballage til CULT som vi kender fra i dag, som blev et mere moderne og rent design. Man kan følge med CULT og deres events på deres sociale mediesider, som Facebook og Instagram hvor det f.eks. er muligt at vinde 10 kasser CULT Energy. CULT i sig selv har mange forskellige varianter af energidrikke.

 

Der findes CULT Energy, CULT Cola, CULT Sport mfl. De har dog også lavet alkoholiske drikke. Der finder man, CULT Shaker, CULT Mokaï og Modjo. Et af de slogans de opererer efter er at de altid skal “Udfordre det ordinære”. På nuværende tidspunkt er det ikke CULTs egen opfører der ejer CULT mere. I 2018 solgte Brian Sørensen sin virksomhed Bev.Con ApS, til Royal Unibrew A/S for 350 millioner kr. som inkludere ejerskabet af CULT mfl.

 

 

Markedsudvikling

 

Hvordan har forbruget så udviklet sig i de seneste 5 år? Det kan vi svare på ved hjælp af at se på nogle grafer der viser markedets størrelse og salgsudviklingen. 

 

markedsudvikling i Tyskland

 

 

Det er vigtigt at vide hvad off-trade betyder. Med off-trade, som det vises at vores grafer går ud fra, menes der energidrik fra detailbutikker og lignende hvor on-trade er salg fra noget som barer, diskoteker, restauranter og så videre. Vi vil igennem denne rapport kun gå ud fra off-trade, da det viser B-C markedet.

 

Ud fra off-trade grafen se at salget af energidrikke i millioner af liter er på 335, samt kurven for de seneste 5 år tydeligt viser, at der er en stigning. Vi kan endda se, at der er en fremskrivning, der regner med at det kommer til at udvikle sig til endnu større mængder, de næste 5 år frem fra 2018.

 

I år 2013 var tallet på 214 millioner liter, og i 2023 regner de med at tallet vil stige til 402 millioner liter. Man kan ved siden af den kurve se en salgsudviklingskurve. Salgsudviklingen er dog ikke af samme gode udvikling. Salgsudviklingen er på 63 procent i år 2018, men der regnes med at det tal falder i de kommende år. Det kan se at kurven svinger meget, for eksempel var tallet i 2013 på 7,9 procentpoint, hvilket er højere end det tal der er i dag. Det kan dog være en god ide at se på forskellen sammenlignet med Danmark, da CULT jo allerede er på det danske marked og ikke på det tyske.

 

markedsudvikling i Tyskland

 

 

Selvfølgelig er Danmark et noget mindre land og derfor vil tallene se anderledes ud, men det er her tydeligt at se at salget, af energidrikke er højt og vil stige rigtigt meget i de næste 5 års tid. Vi kan også se at salgsudviklingen har et rimeligt højt procenttal på 13,7 procentpoint modsat af Tyskland, hvor tallet ligger på 6,3 procentpoint.

 

I Danmark kan det altså ses at det er lidt mere jævnt i salgsudviklingen i forhold til i Tyskland. Det kan godt gøre markedet mere upræcist for CULT at regne med, også når de er vant til Danmarks mere jævne salgsudvikling. Ud fra udviklingen af salg i begge lande tyder det på at markedet er en god investering at gå ind på for begge lande. CULTs produkter er dog ikke kun energidrikke, men også alkoholiserede drikke, hvilket de grafer ovenover ikke dækker for. Nedenfor vil vi illustrere

 

Danmark:

 

markedsudvikling i Danmark Cider

 

Det ser ud til at Danmark har haft et fald i salgs af Cider de seneste år, hvor salgsudviklingen har været i minus og er på nuværende tidspunkt helt nede på -9,6%. Dog ser det ud til at fremskrivningen, viser at salget vil stige i Danmark.

 

Tyskland:

 

markedsudvikling i Tyskland Cider

 

I Tyskland ser salget af cider ud til at være stigende hvis man ser det i liter solgt. 12,3% i salgsudviklingen siger noget om at det er en god vækst, men man kan se at den er faldet i de seneste år, hvor salgsudviklingen var meget høj i årene før. Fremskrivningen viser til gengæld at salgsudviklingen vil stige. Det viser at Tyskland ud fra disse parametre er en god forretning at gå ind i på det tyske marked.

 

Konkurrence

 

Konkurrencen er essentiel at kende til punkt og prikke. Ud fra euromonitor hjemmesiden, kan vi finde ud af hvilke konkurrenter der er størst og hvem der har mest indflydelse på markedet. Det er meget vigtigt at overveje om det er muligt for virksomheden at komme ind på markedet ved siden af andre store virksomheder som sælger de produkter.

 

Tyskland:

 

energy drinks konkurrence 1

 

Danmark:

 

energy drinks konkurrence 2

 

Tyskland:

 

energy drinks konkurrence 3

 

Danmark:

 

energy drinks konkurrence 4

 

 

Som det kan ses her er at firmaet RedBull er højt op på listen som den konkurrent, der har den største andel på markedet i Tyskland. Tager vi i forhold til et andet brand, er Monster Energy også højt på listen.

 

I Danmark kan man også se at monster ligger højt, men faktisk har Royal Unibrew, som ejer CULT, en stor del af markedet, men i brands ligger CULT stadig under Monster Energy. Det kan muligvis have noget med prisen at gøre. Det er dog nævneværdigt at se på disse forskellige brands da alle er energidrikke som er populære og derfor allerede fylder meget på markedet.

 

 

Ser man på alkoholmarkedet i Tyskland er der også nogle af de billigere brands, som ligger i toppen – hvilket de ikke gør i Danmark, altså Aldi og Lidl. CULT er ikke helt lige så billige som disse energidrikke, og derfor kan det være, at det vil være en lidt større udfordring end forventet, at få en stor markedsandel. Det ser ud som om tyskerne, dem som drikker energidrikke, ikke tænker så meget over mærket på varen.

 

Det eneste dyre mærke de køber er Redbull, som bliver promoveret gennem meget sport – for eksempel RB Leipzig, som er et tysk fodboldhold, der ligger i bundesligaen og det samme med Monster som er meget populært i noget som Motorsport. Da CULT normalt promoverer gennem arrangementer, såsom feste og optrædende kunstnere på diverse diskoteker, så kunne det også være. Vi er i Danmark meget kendt for vores alkoholvaner og dermed går mange danskere i byen og fester – oftest flere gange om ugen, og derfor kan det være nemmere at reklamere for CULT i Danmark, i forhold til Tyskland.

 

På det tyske marked er der langt flere forskellige virksomheder, der producerer og sælger energidrikke. Dette er med til at skabe en monopolistisk konkurrence, da der er mange udbydere samtidig med at det er et heterogent marked. På det danske marked er det en mellemting af differentieret delvist monopol og differentieret oligopol, da der er få store udbydere samt flere små samtidig med at det foregår på et heterogent marked. Dette kan være med til at gøre indgangen til et tysk marked sværere, da de bedre kender til det danske marked – samtidig ville de med stor sandsynlighed kunne få en mindre del ret nemt, da der er så mange andre små.

 

Landeanalyse

 

I forhold til en landeanalyse der er blevet lavet, kan vi også vurdere hvor svært eller mindre svært, det bliver for CULT produkter at komme ind på det tyske marked.

 

landeanalyse energy drinks

 

Dette er nogle faktorer der kan bestemme forskelle på Danmark og Tyskland i forhold til magtdistance, maskulinitet osv. Det kan vi bruge til markedsføring og for at se på forbrugerne i Tyskland kontra forbrugerne i Danmark.

 

Ser vi på deres usikkerhedsundgåelse, ligger den i Tyskland meget højt oppe i forhold til Danmark. Det der er med usikkerhedsundgåelse er at Tyskerne ikke er lige så modtagelige overfor nye produkter som de ikke kender til. Mange kender ikke til CULT da det ikke er på det tyske marked og pga. den høje usikkerhedsundgåelse, bliver det en del sværere at komme ind på det tyske marked.

 

I forhold til maskulinitet, er den i Tyskland meget højere, det kan betyde at kvinder i højere grad handler ind, og derfor kan det være vigtigt at tage højde for når man for eksempel skal lave reklamer der skal appellere bedre. I Danmark er maskuliniteten meget lavere og derfor er der mere lighed mellem kønnene. Det er derfor vigtigt at tage højde for at man ikke 100% man ikke skal appellere til en målgruppe der betegner danskeres feminine forhold, da Tyskland er i den meget maskuline del.

 

Det er dog stadig vigtigt at tage højde for at denne model ikke kan vise et 100% billede af hvordan det enkelte land forholder sig, da der altid vil være noget der falder udenfor, men den er stadig god til at give et nogenlunde indblik.

 

Den tyske forbruger

 

Händlerbund oplyser følgende om de tyske forbrugere:

Her har vi udtaget nogle af de vigtigste ting.

 

  • De tyske forbrugere er meget grundige og kritiske. de læser handelsbetingelser og alt andet, inden de handler.
  • De foretrækker at handle i tysksprogede forretninger
  • De lægger vægt på sikkerhed og foretrækker en butik, der har et e-handelsmærke
  • De lægger vægt på højt serviceniveau
  • Tendens til at være nærig
  • Fodbold er meget vigtigt (vertikale opinionsledere er derfor god for reklame)

 

En undersøgelse fra det tyske landbrugs- og fødevareministerium fra 2018 (1000 adspurgte) som går ud på at finde ud af hvor ofte den tyske forbrugere handler ind viser:

 

  • Dagligt 5%
  • En gang om ugen 30%
  • Flere gange om ugen 62%

 

 

Det er godt at vide hvor ofte den tyske forbruger køber ind da, flere gange om ugen betyder at flere vil se det produkt som CULT tilbyder flere gange. Det siger også noget om at der er en større chance for at CULTs produkter vil blive købt, fordi produktet bliver kigget på så tit.

 

Det er i hvert fald en positiv side på at få ens produkt ind på det tyske marked, når forbrugeren handler ind så tit som de gør. Samtidig er det også vigtigt at vide de andre nævnte ting. Tager vi f.eks. at fodbold er meget vigtig for tyskerne, vil det være en selvfølge at vælge vertikale opinionsledere som kunne være dem fra det tyske landshold. Tendensen er dog til at tyskerne generelt bliver påvirket bedre på en positiv måde med vertikale opinionsledere.

 

Det med at tyske forbrugere er kritiske, betyder også at det er yderst vigtigt at oplyse tyskerne rigtigt om indhold osv. og på den rigtige måde. Deres søgen efter højt service niveau, er også smart at tage højde for. Det gør CULT egentligt også i forvejen da man på hjemmesiden kan få oplyst forskellige E-numre og øgning af vitaminer mv.

 

fødevarer salg Tyskland

 

Kilde: Nielsen Media Research Deutschland: „Deutsche kaufen Lebensmittel lieber im Laden“

 

på dette billede kan man se hvor den tyske forbruger typisk køber ind henne. Det er tydeligt at se at discountbutikker er mest populære hvor supermarkeder følger efter. Det viser os, at det generelt vil være en god ide at få ens produkt ind i detailbutikker som disse for at få så meget opmærksomhed som muligt. Euromonitor viser at både alkoholiserede drikke og energidrikke typisk bliver købt i discountbutikker og derfor er det vigtigt, at CULT kommer ind i discountbutikker mv. først.

Den uafhængige omverden

 

I forhold til den uafhængige omverden er der også nogle vigtige punkter at tage fat i for at give CULT den bedst mulige chance. Her vil vi både se på CULTs energidrikke og deres cider

 

Politik og lovgivning:

Der er blevet udgivet en lov for emballage i tyskland her i 2019 kaldet “VerpackG”. Hvis en virksomhed, som ender med at sælge til slutforbrugeren, skal de oprette sig i en database og hvis de ikke gør det, så kommer de til at skulle betale en stor bøde for det.

 

Loven omfatter importører såvel som eksportører mv. så det er ikke en lov der kun er målrettet eksportører, men nærmere alle der sælger varer i Tyskland. Det skal også huskes at det er, hvis en dansk virksomhed der skal sælge produkter til Tyskland, at det så er den danske virksomhed der skal sørge for emballageordningen.

 

Det er en god ting at vide, så der ikke kommer nogle uventede udgifter. Der er også en alders lovgivning i tyskland som gør at dem under 16 ikke må drikke øl. Dem der er 16 og over må drikke øl men dem fra 18 og over må drikke stærkere alkoholiserede drikke.

 

aldersgrænse spiritus Tyskland

 

kilde: Fleggard.dk

 

 

Økonomi:

Den disponible indkomst pr. person vil i dette tilfælde ikke have nogen speciel betydning for at købe CULTs produkter.

 

Demografi:

I Tyskland bor der ca. 82,5 millioner mennesker, til gengæld er der et faldende antal af nyfødte hvilket betyder færre børn og unge.

 

færre fødte Tyskland

 

kilde:https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.0014.TO.ZS?locations=DE&view=chart

 

færre unge Tyskland

 

kilde: https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.1564.TO.ZS?locations=DE&view=chart

 

Det kan på disse 2 billeder ses at antallet af børn og unge falder. Med det betyder det at befolkningen i Tyskland falder og har dermed færre personer i ens målgruppe. Hvis det fortsætter kan det betyde at CULT ikke kan tjene lige så mange penge på markedet fordi der er færre til at købe produktet.

 

Kultur:

Tyskerne er mere formelle, korrekte og saglige i deres hverdags omgang. I danske ører er vi lige til, ligeværdige og hyggelige – Hvis en tysker hører det tænker personen, at danskerne er uhøflige, nedladende, useriøse og respektløse.

 

Det er et af de lande i hele verden der drikker allermest øl og det har en stor betydning for øl generelt. Et problem i at de drikker så meget øl pga. deres kultur kan være at de mere eller mindre vil vælge øl generelt, frem for cider som CULT tilbyder.

 

Det gode er at “Euromonitor”, oplyser at det faldende forbrug af øl i Tyskland åbner op for et bedre marked med cider. Der bliver oplyst en stigende eftersøgen efter mere exotiske drikke, med blandede smage og lignende, og der passer cider ind.

 

Dog er tyskerne lige i øjeblikket et af de lande i hele Europa som drikker mindst cider lige i øjeblikket trods den stigende efterspørgsel. Sundhedsbevidstheden er også en stigende faktor i Tyskland og derfor er det vigtigt for CULT at oplyse om de forskellige Vitaminer og E-numre osv. for at sørge for at give den information som forbrugeren søger.

 

Undersøgelsen fra Händlerbund viste os, at tyskerne i højere grad blev mere sundhedsbevidste og var meget glad for en god service, så hvis CULT kan opfylde sådanne krav vil det hjælpe dem godt på vej.

 

 

Teknologi:

Dette segment vil ikke gøre nogen forskel for udviklingen af salg eller lignende for CULTs produkter, da det omhandler noget som, hvor mange mobiler hver enkelte har i ens hjem.

 

 

Miljø:

 

Ligesom mange andre virksomheder gør, har CULT oplyst deres kontrolrapport. Det er blevet en meget vigtig ting over de seneste år fordi, mange forbrugere er blevet langt mere opmærksomme på jordens miljø. Kontrolrapporten viser at der er rent og i orden, hvor der også holdes styr på om de oplyser diverse produkt oplysninger samt økologirapporter osv.

Målgruppe

 

Målgruppe er en af det vigtigste ting for en virksomhed. Kender man sin målgruppe kan man reklamere og gøre andre ting for at få målgruppen til at købe ens produkter. For valg af målgruppe vil vi starte med at finde konsumentenheden.

 

Da CULT som tidligere nævnt, også sælger alkohol i form af cider findes der flere målgrupper til produkter. Af deres produkter vælger vi shaker som er cider, og CULT Energy som er deres originale energidrik. Konsumentenheden for CULT Energy er børn over 13, som kan tåle at indtage mængden af vitaminer samt andet der er i produktet.

 

På baggrund af det høje indhold af vitaminer mv. er energidrikke af den kaliber ikke egnet til børn da det kan beskadige forplantningsevnen og som 13 årig kan man godt selv vurdere at man ikke skal drikke mere end 1 om måneden eller lignende. I Tyskland er der heller ikke en særlig omfattende magtdistance som vi observerede tidligere med Geert Hofstedes model.

 

Den lave magtdistance kan sige noget om at tyskerne bliver behandlet som ligeværdige i en tidlig alder, og kan dermed træffe egne beslutninger mv. Vi kan nu gå videre med nogle segmenteringskriterier. Demografi i form af alder har en betydning som forklaret før. Typisk vil mænd være målgruppen for energidrikke, fordi at kvinder, baseret ud fra Hofstede modellen, typisk vil handle oftere ind end mænd gør pga. maskuliniteten i landet gøre at der skal tages højde for kvinder.

 

Adfærd har her en betydning. Om man er heavy-, medium-, light-, eller non-user. Det handler om hvor meget den enkelte forbruger, anvender et produkt. Brugersituationen vil vi her vurdere til at være til sport eller fordi man er træt eller kommer til at blive træt og køber en energidrik for at drikke den senere.

 

Psykografi i form af sundhedsbevidsthed er vigtigt for den tyske forbruger, men energidrikke er for et hurtigt opkvikkende energiboost og er ikke ligefrem noget der er decideret sundt så det tæller ikke med som målgruppe efter vores vurdering. Vi vil nu se på Minerva-modellen. Modellen er god til at skabe overblik over målgruppen.

 

målgruppe Cult Energy

 

Problemet med modellen er at den er meget generaliserende, men de kan alligevel bruges. Det er typisk de unge der befinder sig i det grå segment og da vi tidligere vurderede at de unge er en del af målgruppen vil vi mene at det grå segment er brugbart her.

 

Det violette segment har en overvægt af mænd, generelt i 15-29 års alderen. Da vi vil mene at energidrik generelt henvender sig i denne unge, samt unge voksenalder gælder det violette segment. Det er den yngre del af segmenterne, hvor violette f.eks. beskrives med spænding. Spænding osv. kræver meget energi og man bruger generelt meget energi når man er ung som CULT Energy kan hjælpe med at opretholde.

 

Generelt vil de samme ting gælde når man snakker om CULTs ciderprodukter. Ældre mennesker vil sjældent drikke cider frem for øl, og man ser generelt oftere billigere cidere blive drukket af unge til fester. SMUK modellen er her også god at tage fat i.

 

målgruppe Cult Energy

 

Vi kan vurdere størrelse og vækst efter tidligere observationer om, befolkningstal og udvikling. Størrelsen er stor da Tyskland er et stort land, men det ser ud til at udviklingen gør at der er færre børn, hvilket betyder et fald af den udtænkte målgruppe.

 

Der er en god mulighed for at kommunikere med segmentet på internettet via sociale medier, som Facebook og Instagram. Det koster ikke noget at sætte opslag på de sociale medier og er derfor en nem og smart måde at komme ud til målgruppen på. Der er mange konkurrenter, men ikke nogen som CULT ikke selv har stiftet bekendtskab med, på det danske marked, men konkurrencen er hård i Tyskland.

 

En god generel målgruppe for CULTs produkter, som vi nu kan vurdere er i det grå og violette segment. Det er unge fra 13 og op til alderen af 30, som også kan tåle indholdet.

 

Købsadfærd på konsumentmarkedet

 

Vi vil nu analysere købsadfærd på konsumentmarkedet ved hjælp af S-O-R-modellen

 

Købsadfærd på konsumentmarkedet

 

Først vil vi tage hånd om det første punkt i modellen som er stimuli under markedsføring. Det handler om hvordan vi vil udnytte disse punkter til at finde frem til typiske træk for målgruppen. Nu da CULT, som tidligere nævnt, har to forskellige produkter altså cider og energidrikke kan man lave modellen for begge slags, men vi vil starte med energidrikke.

 

Markedsføring handler om marketingsmix, altså de 4 p’er. De 4 p’er skal være rettet mod målgruppen, som vi analyserede os til før. Produktet, skal sørges for at kvaliteten er i orden, fordi at tyskerne er meget obs på kvalitet. Emballagen skal ændres så det står på tysk. CULTs sortiment er rimeligt stort da de har nogle forskellige slags energidrikke og cider. Den service de tilbyder er, at man kan finde ud af hvor mange vitaminer mv. der er i deres energidrikke og yderligere information omkring produkter og andet på hjemmesiden.

 

Det er smart da tyskerne er glad for højt serviceniveau. Prisen skal fastsættes efter konkurrenternes priser, da vi ved at de konkurrenter der har en stor markedsandels, priser generelt er lave og derfor ville det være smart for CULT, at tage højde for dette. For at promote CULT i tyskland burde de lave reklamer og noget online markedsføring. Mange unge er på internettet og ser typisk reklamer – fordi de diverse online-platforme har reklamer på deres site, for at kunne holde det kørende. –  på deres computere og siden vi vurderede målgruppen til unge og unge voksne skal promotion ske sådan.

 

Distributionen skal ske i de butikker som tyskerne handler mest i og vores undersøgelse fra tidligere viste os at det var typisk de store discountbutikker i Tyskland såsom Aldi og Lidl. Disse supermarkeder har også store dele af energidrik-markedet i Tyskland, fordi de lige netop er så billige som de er.  På den måde kommer CULT bedst ud til kunderne.

 

I forhold til omverden som vi talte om før, har økonomi ikke så meget med produkterne at gøre da, de ikke koster så meget, så alle har egentligt råd til at købe det, men i forhold til forbrugeren som S-O-R-modellen handler om, har det heller ikke så meget at gøre og det er af samme grund. Forbrugeren baggrundsforhold, som de sociale forhold har betydning for om forbrugeren køber og hvad de køber.

 

Det kan være ens referencegruppe, også køber produktet og at man derfor selv gør, ellers er man blevet påvirket af eksempelvis en vertikal opinionsleder, som i dette tilfælde kunne være det tyske fodboldlandshold eller kendte skuespillere. Beslutningsprocessen er forskellig fra produkt til produkt, men her tager vi kun højde for energidrikken. Problemerkendelsen kunne forbrugeren få af at man er træt, men ikke vil være det.

 

Informationssøgning kan man gøre sig på nettet siden CULT har en hjemmeside. Man kan vurdere de forskellige alternativer til CULTs produkter, eller man kan se på de forskellige energidrikke der er tilbudt, men vælger CULT pga. det høje indhold. Man vælger derefter om man vil købe eller ikke vil, og man kan udtrykke sin tilfredshed af sit køb på CULT sociale medier. Den sidste del af S-O-R-modellen handler om forbrugeren skal vælge, at købe eller ikke at købe.

 

 Et relevant marked for CULT?

 

Ud fra vores analyse af CULT og deres muligheder for at trænge igennem på det tyske marked, så er vi kommet frem til at de burde lade vær med at gå ind på det tyske marked – og i så fald hvis de gør, så skal de ikke regne med den største markedsandel.

 

Grunden til dette er blandt andet, at salgsudviklingen er faldende de næste par år i Tyskland – dette kan ses via den fremskrivning, som der er lavet af energidrikke på det tyske marked. I Tyskland har Redbull som det eneste dyre mærke en stor markedsandel – størstedelen af de andre mærker, der har en fornuftig markedsandel, er langt billigere – det er f.eks. mærker som Aldi og Lidl producerer og sælger.

 

CULT er ikke en af de mest billige energidrikke, og derfor vil der være endnu en udfordring for at komme ind på det tyske marked. I forhold til SMUK-modellen kan man også se at der er fald i den udtænkte gruppe, som CULT skal gå efter – hvilket også er med til at gøre det sværere.

 

Konklusion

CULT er en dansk opstartede virksomhed, der ønsker at trænge ind på det tyske marked. Ifm. vores analyser omkring Tyskland og dets forbrugere, har vi konkluderet at de forskellige risici, som er forbundet med at prøve at trænge ind på det tyske marked, er for store, til at det ville være pengene værd på nuværende tidspunkt.

 

 

Kildefortegnelse

Cult.com, brugt d. 6/6-2019

URL: https://www.cult.com/

 

portal.Euromonitor, besøgt d. 6/6-2019

URL: https://www.portal.euromonitor.com/portal/analysis/tab

Der er brugt forskellige data for, Tyskland og Danmark indenfor cider og energidrikke.

 

Afsætningsbogen, skrevet af Lene Jenrich, Peter Schmalz og Lise Aarosin

Trojka Gads forlag. 3 udgave bind 1.

modeller fra Kap 15, kap 10 og kap 4

 

hofstede landeanalyse, Danmark og Tyskland

URL: https://www.hofstede-insights.com/

 

data.worldbank

brugt d. 6/6-2019

URL: https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.1564.TO.ZS?locations=DE&view=chart

 

data.worldbank

brugt d. 6/6-2019

URL: https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.0014.TO.ZS?locations=DE&view=chart

 

Ernaehrungsreport 2018

brugt d. 6/6-2019

URL:https://www.bmel.de/SharedDocs/Downloads/Broschueren/Ernaehrungsreport2018.pdf?__blob=publicationFile17 Berlin

 

Fleggard.dk, brugt d. 6/6-2019

URL: https://www.fleggaard.dk/info/Aldersgr%C3%A6nser_5502l1.aspx?languageid=1&countryid=11&currencyid=54